Bo La Lot
Bo La Lot wordt ook wel Bo Nuong La Lot genoemd. Nuong betekent “gegrild” in het Vietnamees.
Het rundvlees in Bo La Lot wordt gekruid met o.a.:
- Canola olie
- Sjalotjes
- Knoflook
- Citroengras
- Chiffonade La Lot (in zeer dunne reepjes gesneden La Lot blaadjes)
- Nuoc Mam (vissaus)
- Asian five spice powder
- Turmeric poeder
- Palm suiker
Behalve als snack (street food) wordt Bo La Lot ook gewoon geserveerd als onderdeel van de maaltijd of als appetizer. Bo La Lot wordt lekker warm gegeten en vaak worden er fijngehakte, geroosterde pinda’s over gestrooid en wordt er een Nuoc Mam Cham Saus gegeven om in te dippen.
Bo La Lot is behalve een op zich zelf staande snack ook een onderdeel van Bo Bay Mon, oftewel Bo 7 Mon. Dit is een traditionele Vietnamese schotel die bestaat uit 7 verschillende rundvlees gerechten, dus rundvlees bereid op 7 wijzen.
La Lot is het blad van de “Wilde Betelplant” (Piper sarmentosum). La Lot is aromatisch en heeft een peperige, nootachtige smaak. Het blad is donkergroen, glanzend en hartvormig. La Lot wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het blad wordt vers (salades) of geblancheerd gegeten (soepen) of verwerkt in snacks. Tevens wordt La Lot gebruikt om gerechten in te wikkelen. De wortel, het blad en de vrucht van deze tropische plant zijn geneeskrachtig.
Benamingen voor La Lot in andere landen zijn:
- Maleisië: Daun Kadok
- Laos: Phak i leut
- Thailand: Cha Plu of Cha Ploo
- Chinees: Sua Lau Hiok
welke drie lekkernijen men hier kan krijgen:
Banh Xeo, Bo La Lot en Bo Mo Chai