Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Chee Cheong Fun

Chee Cheong Fun is een snack oorspronkelijk uit de Cantonese keuken van Zuid China en Hong Kong, maar ook populair in andere Aziatische landen, vooral Maleisië. Chee Cheong Fun wordt ook vaak als ontbijt gegeten of als tussendoortje.
Chee Cheong Fun zijn rolletjes gemaakt van hele dunne gestoomde Shahe fen. Shahe fen – ook wel vermicelli sheets genoemd – is een hele brede soort Chinese noedel gemaakt van rijstemeel. Shahe fen is wit van kleur, breed van afmeting en heeft na het stomen een zijdeachtige textuur, die smelt in je mond. Gestoomde Sha fen velletjes zijn semi transparant. De benaming Shahe fen is vernoemd naar de stad Shahe, gelegen in de provincie Hebei in the People’s Republic of China.
Shahe fen is een hele populaire noedel in de Chinese keuken en wordt gebruikt in zowel droge gerechten als ook in soepen.

Chee Cheong Fun wordt meestal vers voor je neus bereid, de gestoomde Shahe fen wordt opgerold tot rolletjes en overgoten met Timzheong, een zoete, donkere sojasaus. Vaak worden er geroosterde sesamzaadjes overheen gestrooid.
Chee Cheong betekent letterlijk “darm van een varken” en Fun betekent “noedel”. De naam is ontstaan omdat de noedel op de dunne darm van een varken lijkt.
Een lekkernij die veel gelijkenis vertoond met Chee Cheong Fun is de Vietnamese Bánh cuốn.
Soms wordt er aan de sojasaus nog chilipasta toegevoegd en wordt er over de Chee Cheong Fun ook nog gefruite uitjes gestrooid. Er bestaan diverse variaties op Chee Cheong Fun; soms worden er garnalen of in reepjes gesneden geroosterd varkensvlees mee opgerold.

Shahe fen: Een hele brede soort Chinese noedel gemaakt van rijstemeel
Timzheong, een zoete, donkere sojasaus
die vooral in Maleisië populair is