zaterdag 07 december 2024
Bika Ambon
Bika Ambon is een traditionele Indonesische delicatesse, een bepaald soort cake, vrij plat van vorm en oorspronkelijk afkomstig van het eiland Sumatra, het op vijf na grootste eiland van de wereld.
Bika Ambon wordt gekenmerkt door de specifieke open structuur; het smaakt zoet, maar het is een aparte zoete smaak met een vleugje bitterheid. Het wordt gemaakt van rijstemeel, tapiocameel, eieren, pandan, kokosmelk, suiker en palmwijn. Tegenwoordig is de palmwijn vervangen door gist. Soms doet men gesnipperde amandelen op de Bika Ambon.
Bika Ambon wordt gekenmerkt door de specifieke open structuur; het smaakt zoet, maar het is een aparte zoete smaak met een vleugje bitterheid. Het wordt gemaakt van rijstemeel, tapiocameel, eieren, pandan, kokosmelk, suiker en palmwijn. Tegenwoordig is de palmwijn vervangen door gist. Soms doet men gesnipperde amandelen op de Bika Ambon.
Bika Ambon wordt ook wel Bingka Sarang of Kue Ambon genoemd.
Een andere benaming is Honeycomb Cake (honingraad) vanwege de treffende gelijkenis tussen deze twee.
Zoals zoveel lekkernijen kun je ook Bika Ambon overal bij één van de vele straatventers in Indonesië kopen. Met name in Sumatra heb je heel veel stalletjes langs de grote wegen, waar Bika Ambon verkocht wordt. De Indonesiërs noemen de straatverkopers “Kaki Lima” (letterlijk vijf voeten), de westerlingen noemen ze dikwijls voor de grap “Meals on Wheels”.
Oneindige rijen Kaki Lima’s langs de wegen in Indonesië