Spekkoek
Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl er in de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker zit. Later zijn andere varianten verzonnen zoals bijvoorbeeld met groene pandan of Spekkoek waar rum en eventueel rozijnen (moscovisch) aan het beslag zijn toegevoegd.
Spekkoek is erg machtig tengevolge van de grote hoeveelheid boter die het bevat en wordt over het algemeen in dunne plakjes gesneden.
De bereiding van Spekkoek is erg bewerkelijk en niet eenvoudig, aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken. Een zeer tijdrovende bezigheid dus. Deze lekkernij wordt daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Heb je geen zin of tijd om deze bewerkelijke koek zelf te maken, dan kun je Spekkoek gelukkig kant en klaar kopen bij elke toko.
In het huidige Indonesisch wordt Spekkoek met verschillende namen aangeduid. Zo gebruikt men “Spekuk” (duidelijk uit het Nederlands afgeleid), maar juist ook de benaming “Kue Lapis” wordt in Indonesië gebruikt voor wat wij Spekkoek noemen. Daarnaast komt ook de benaming “Lapis Legit” regelmatig voor.
De naam “Spekkoek” is overigens ontstaan doordat de oorspronkelijk vorm door de dunne, om-en-om gekleurde laagjes aan doorregen spek deed denken.