Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Sago Gula Melaka

Sago Gula Melaka is een zeer geliefde lekkernij in Zuidoost Azië. Een soort pudding gemaakt van gekookte Sago Pearls, waar dikke santen (kokosmelk) en Gula Melaka siroop (palmsuiker siroop) overheen wordt gegoten.
In het water waarin de Sago Pearls worden gekookt kan pandanblad toegevoegd worden voor een extra aroma. De pudding kan na het koken in vormpjes worden gegoten en na het afkoelen op een bord gestort worden (zie foto onder), of direct in een hoog wijd glas of kom geserveerd worden (zie foto boven). In beide gevallen wordt de pudding pas verder afgemaakt met de siroop en kokosmelk nadat ze is afgekoeld.
Sago Gula Melaka wordt gegeten als dessert na de maaltijd of als zoet tussendoortje en is met name populair in landen als Maleisië en Indonesië.

Sago is een zetmeel bereid uit de Sagopalm (Metroxylon sagu). Sago wordt o.a. geproduceerd in de vorm van parels, zogenaamde Sago Pearls. Het zijn kleine, witte, ondoorzichtige balletjes met een diameter van ongeveer 2 mm. Wanneer de Sago Pearls gekookt zijn, is de omvang aanzienlijk toegenomen en zijn de balletjes doorschijnend en zacht (“chewy”) geworden.
Sago Pearls worden in de Aziatische keuken veel gebruikt in gerechten, bijvoorbeeld in desserts. Sago Pearls zijn van zich zelf smaakloos en laten zich daarom gemakkelijk met andere ingrediënten combineren.