Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Kue Lapis

Kue Lapis is een bekende zoete lekkernij uit Indonesië. Kue Lapis is ook bij veel Nederlanders bekend en gewoon verkrijgbaar bij elke toko. Kue Lapis is een soort van puddingachtige koek. Kue Lapis wordt gemaakt van een beslag van santen (kokosmelk) en tapioca- of rijstemeel, wat gaar gestoomd wordt.

Kue Lapis bestaat uit verschillende laagjes, om en om een andere kleur. Letterlijk vertaald betekent Kue Lapis “laagjeskoek”. Kue is het Indonesische woord voor koek of gebak en lapis betekent laagje(s). De meest gebruikte kleuren zijn roze en groen, afgewisseld door een ongekleurde witte laag. Er worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt. De roze kleur wordt verkregen door toevoeging van rozensiroop aan het beslag en de groene door pandan-essence. Standaard wordt begonnen met een witte laag en geëindigd met een gekleurde laag.

Kue Lapis wordt ook geschreven als Kueh Lapis, Kuih Lapis of Kwee Lapis.
In het huidige Indonesisch wordt “Spekkoek” met verschillende namen aangeduid. Zo gebruikt men “Spekuk” (duidelijk uit het Nederlands afgeleid), maar juist ook de benaming “Kue Lapis” wordt in Indonesië gebruikt voor wat wij Spekkoek noemen, terwijl het twee geheel verschillende Kue’s betreft.

Met Kue Lapis worden in Indonesië verschillende Kue’s aangeduid