Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Nuoc Xi Muoi

Nuoc Xi Muoi is een typisch Vietnamees drankje dat je alleen maar tegenkomt in Vietnamese restaurants en etenshuisjes. Nuoc Xi Muoi is een mix van soda, suiker, ijsklontjes en Xi Muoi.
Xi Muoi zijn zout-zure, gedroogde, ingemaakt pruimen. Vleeskleurig en met een verschrompeld uiterlijk. Xi Muoi (Salted Plum) wordt gemaakt van de vrucht van de Prunus mume en is de Vietnamese variant van “Umeboshi” en vrijwel identiek hieraan.

Als je deze kleine, gerimpelde “gedrochtjes” op de bodem van je glas ziet liggen en je niet weet wat het is, is de kans groot dat je dit drankje niet blieft. In Vietnam echter is Nuoc Xi Muoi een heel populair drankje en wordt vaak gedronken bij de hoofdmaaltijd. Pruimen staan immers bekend om hun gunstige uitwerking op de spijsvertering.
Het is misschien even wennen maar toch is de combinatie van zoet (de soda en suiker) met zout en zuur (de pruimen) best verrassend. Nuoc Xi Muoi schijnt ook goed te helpen tegen keelpijn.

Nuoc Xi Muoi wordt ook wel Soda Xi Muoi, Xi Muoi Drink, Salted Plum Drink, Salty Plum Drink, Plum Drink, Iced Salty Plum of Salty Plum Soda genoemd.

Xi Muoi: de zoute, gedroogde, ingemaakt pruim