Selecteer een pagina
zondag 26 mei 2024

Umeboshi

Umeboshi is een Japanse delicatesse en wordt gemaakt van de vrucht van de Prunus mume. Umeboshi betekent letterlijk in het Japans “gedroogde pruim”. Eigenlijk is het geen pruim, maar een abrikozensoort, beter bekend als “Ume”, “the Plum” of “Japanese Apricot”.
Er bestaan wel meer dan 300 cultivars, maar de beste pruimen zouden van de Bungo-bomen komen.

De pruimen worden onrijp geplukt in juni, bij het begin van het regenseizoen. De groene immature Ume’s worden gewassen en een paar dagen te drogen gelegd waardoor de ze krimpen en gerimpeld worden. Dan worden ze in houten vaten in zeezout gepekeld voor circa 2 weken. Vervolgens worden ze ingepakt in gezouten rode Shiso-bladeren (Perilla bladeren) en verder gemarineerd voor nog 4 weken. Door de Shiso krijgen de Ume’s op natuurlijke wijze hun rode kleur. Na deze fermentatie worden ze zongedroogd en eventueel nog ingewreven met zout. Deze gepekelde pruimen worden “Umeboshi” genoemd en in de Aziatische keuken in allerlei gerechten gebruikt vanwege hun aromatische en karakteristieke zout-zure kwaliteiten.
Xi Muoi (Salted Plum) is de Vietnamese variant van “Umeboshi” en vrijwel identiek hieraan.

Umeboshi wordt gemaakt van groene, onrijpe Ume
Aan Ume pruimen worden in Azië al eeuwenlang veel heilzame werkingen toegeschreven. Zo zouden ze helpen tegen vermoeidheid, maagzweren, de eliminatie van giftige stoffen bevorderen, stimulerend werken op de spijsvertering en een opkomende verkoudheid kunnen tegengaan. Ume pruimen bevatten triterpenoïden: oleanolzuur, citroenzuur (vandaar de zure smaak) en ascorbinezuur. Maar ook steroïden: sitosterol. Daarnaast bevatten ze ook nog beta-caroteen, thiamine, Calcium, Fosfor, IJzer, Natrium en Kalium. Bovendien bevatten ze proteïnen en zijn ze vezelrijk.
Na het fermentatie-proces worden de Umeboshi’s zongedroogd