Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Nuoc Mia

Nuoc Mia da of kortweg Nuoc Mia is gekoeld suikerrietsap (sugarcane juice) en één van de populaire drankjes in Azië. “Mia” betekent suikerriet in het Vietnamees, “da” is het Vietnamese woord voor ijs en “nuoc” betekent letterlijk water.

Overal op straat in de Aziatische landen kom je stalletjes tegen waar vers uitgeperst sap gemaakt van suikerrietstengels wordt aangeboden. Sommige straatverkopers hebben een elektrisch machientje hiervoor, maar heel vaak wordt het suikerriet nog op de hand geperst door de lange stengels tweemaal door een grote soort van mangel te halen. Het opgevangen sap wordt vervolgens in glazen geschonken waaraan ijsklontjes worden toegevoegd en soms een schijfje kumquat (soort citroen) en welke je dan voor zeer weinig geld kunt kopen.

Hardwerkende vrouwen op een Vietnamese suikerriet-plantage
Gekoelde Nuoc Mia is heerlijk verfrissend en kost bijna niets, omdat suikerriet op grote schaal geproduceerd wordt in Azië. Driekwart van de totale suikerproductie van de wereld komt van suikerriet dat afkomstig is uit tropische gebieden. De grootste suikerriet-producenten in Azië zijn India, China, Thailand, Pakistan en Vietnam.

Suikerrietsap is lekker en tevens gezond door haar lage glycemic index. Het helpt tegen een zere keel en wordt aangeraden bij een griepje. Mensen die diabetes hebben mogen wel Nuoc Mia drinken, omdat het sap geen enkelvoudige suikers bevat. Bovendien geeft suikerrietsap je energie omdat het rijk is aan carbohydraten; het is een natuurlijke “energy drink”.

Straatverkoop van Nuoc Mia (sugarcane juice) in Saigon, Vietnam