Selecteer een pagina
zondag 23 juni 2024

Lassi

Naast Chai (Indiase thee) is Lassi (Indiase yoghurt drank) het meest populaire drankje in India, met name in Noord-India. Lassie is een traditionele drank oorspronkelijk afkomstig uit Punjab. De Punjab is een gebied in het noorden van India en Pakistan. Zowel in India als in Pakistan vormt de Punjab één van de welvarendste delen van het land.
Lassi wordt gemaakt van yoghurt, water of melk (als je het wat romiger wilt hebben) en specerijen zoals cardamon, mint blaadjes, saffraan en honing. Traditionele Lassi is soms op smaak gebracht met gebrande, gemalen komijn.

Er zij grofweg twee varianten van Lassi, een zoete (Sweet Lassi) en een zoute variant. In Sweet Lassi zit vaak suiker en rozenwater, terwijl de zoute Lassi meestal sterker gekruid is. Lassi wordt gekoeld geserveerd, meestal in een hoog glas met een rietje. Vaak wordt er fijngemalen Pistache nootjes bovenop gestrooid.
Daarnaast kan Lassi ook vruchten bevatten; heel populair is de Mango Lassi.
Een koud glas Lassi is heerlijk verfrissend en overal te koop.

Lassi is overal te koop in India
Bhang Lassi – beter bekend als “Special Lassi” of “Hash Smoothie” – is een Lassi dat Bhang bevat. Bhang is een vloeibaar derivaat wat gemaakt wordt uit het blad en de bloem van de vrouwelijke Cannabis sativa plant en heeft een vergelijkbaar effect als Marihuana. Bhang wordt soms gerookt, maar wordt meer genuttigd in drankjes.
Bhang is legaal in vele delen van India en wordt meestal gebruikt voor religieuze doeleinden zoals tijdens Holi, een populair Hindoeïstisch lentefestival. Holi wordt ook wel “Festival of Colours” genoemd en tijdens dit feest wordt er o.a. veel Bhang Lassi en Bhang Ki Thandai gedronken en veel Bhang Pakoras gegeten, een gefrituurde snack waarin Bhang zit.
De Indiase staat Rajasthan is bekend om haar vele legale Bhang shops, maar ook elders in India kan men Bhang producten kopen en Bhang Lassi drinken.
Bhang shop in Jaisalmer (nicknamed “The Golden City”), een stad
in de Indiase staat Rajasthan