Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Pakora

Pakora is een gefrituurde snack, één van de meest populaire snacks in India en Pakistan. Maar Pakoras worden ook gegeten in andere Aziatische landen zoals Bangladesh, Nepal en Sri Lanka.

Pakoras worden gemaakt van Besan meel (Gram flour), een meel gemaakt van kikkererwten en van verschillende soorten groenten, zoals spinazie, bloemkool, uien, tomaten, aubergines, enz. Er zijn ook Pakoras van kip of garnalen, maar de vegetarische Pakoras worden verreweg het meest gemaakt. Het beslag van Besan meel is pittig door het gebruik van Garam Masala (= hete mix van kruiden in Hindi) met toevoeging van Chilipepers.
De meest populaire Pokaras zijn:

  • Palak Pakoras (gemaakt van spinazie)
  • Paneer Pakoras (gemaakt van Paneer, een zachte kaassoort)
  • Pyaz Pakoras (gemaakt van uien)

Daarnaast heb je nog de Bhang Pakora, een Pakora wat Bhang bevat en doorgaans alleen gegeten wordt tijdens Holi, het populair Hindoeïstisch lentefestival.

Pakoras met dipsausjes van mint en imli (tamarinde
Pakoras worden meestal geserveerd als snack, maar ook wel als voorgerecht in restaurants. Pakoras zijn heerlijk tezamen met een glas Chai. Pakoras worden gegeten met dipsausjes van mint en/of imli (tamarinde) of met chutneys. Pakoras kun je in India overal op straat kopen als fastfood bij de Pakora-wallahs. Maar ook in de UK waar grote groepen Indiërs wonen kun je Pakoras krijgen bij de vele “Indian Takeaways” als een alternatief voor chips of kebabs.
Pakora-wallah op het station in Delhi, India