Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Mattha

Mattha is een koude, verfrissende Indiase drank origineel gemaakt van “spiced buttermilk” (letterlijk: gekruide botermelk). Karnemelk of botermelk is feitelijk het restproduct van de boterproductie. Het is een vetarm, zuur en drinkbaar zuivelproduct en rijk aan waardevolle eiwitten. Van oudsher wordt het gemaakt door het karnen van verzuurde room. Botermelk smaakt zuur omdat de melksuiker (lactose) door de gisting afgebroken werd.
In India noemen ze buttermilk “Chaach” of “Chaas”. Spiced buttermilk wordt daarom ook wel Masala Chaas genoemd.
Mattha wordt meestal na of tijdens de maaltijd gedronken, maar ook gewoon tussendoor als verfrissende dorstlesser.

Traditioneel wordt voor de bereiding van Mattha botermelk gebruikt, maar tegenwoordig wordt bijna altijd gewoon yoghurt dat aangelengd is met water gebruikt. Behalve de verdunde yoghurt bevat Mattha nog gember, zeer fijngehakte groene chilipepers, geroosterde komijnzaadjes, muntblaadjes en koriander. Zout en suiker wordt naar eigen smaak toegevoegd.

Mattha wordt in Maharashtra (India) tijdens de hete zomers bij huwelijksfeesten vaak geserveerd samen met Jalebi (gefrituurde sweets) en Bhat (traditionele Indiase sweets). Mattha is behalve verfrissend ook gezond. Het bevordert de spijsvertering en helpt tegen buikpijn.

Indiase vrouwen die tezamen eten en Mattha drinken