Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Nasi Uduk

Nasi Uduk is een typisch Indonesische lekkernij gemaakt van rijst (nasi). Nasi Uduk betekent letterlijk “gemixte rijst” en is witte rijst gestoomd in santen (kokosmelk) met kruiden en verpakt in pisangblad (bananenblad). De kruiden die gebruikt worden zijn salamblaadjes, pandanblad, ketoembar en gember. De kokosmelk die men gebruikt is dunne kokosmelk, zogenaamde santen cair. Nasi Uduk is op zich zo smaakvol, dat het gewoon zonder iets anders al gegeten kan worden. Nasi Uduk is het lekkerst als het warm gegeten wordt, omdat dan de smaak het meest tot zijn recht komt.

Nasi Uduk is een gerecht dat oorspronkelijk uit Jakarta komt, de hoofdstad van Indonesië op het eiland Java. In Maleisië, Brunei (Het Sultanaat van Brunei ligt op het eiland Borneo), Singapore en Zuid Thailand kent men een soortgelijk gerecht dat Nasi Lemak heet. Lemak betekent vet of vettig, verwijzend naar de “romige” rijst door de santen.

Nasi Uduk Kebon Kacang is een kleine hoeveelheid Nasi Uduk gewikkeld in bananenblad met wat gefruite uitjes bovenop wat specifiek verkocht wordt in Kebon Kacang, vandaar de benaming (zie foto boven). Kebon Kacang is een wijk in het centrum van Jakarta vlak bij een belangrijk zakencentrum.

Rijst is voor Indonesiërs het hoofdvoedsel. Ze eten het ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Als maaltijd, zowel als snack. Rijst wordt dus niet per definitie alleen gebruikt voor de hoofdmaaltijd, maar wordt ook veel verwerkt in hartige of minder hartige tussendoortjes.
Nasi Uduk wordt overal bij eetstalletjes langs de weg verkocht en is niet duur. De verkoop vindt de gehele dag plaats. ’s Middags staan de stalletjes vaak bij scholen en begin van de avond bij kantoorgebouwen.

Kaki Lima (verkoper) van Nasi Uduk