Selecteer een pagina
woensdag 11 september 2024

Mochi

Mochi zijn balletjes gemaakt van “Mochigome”, een Japanse soort kleefrijst of te wel “glutinous rice”. Dit is een Aziatische zoete rijstsoort met een korte korrel die heel erg plakkerig wordt door het koken. Vandaar de naam: glue = lijm.
Mochi balletjes zijn er in heel veel verschillende soorten.
Mochitsuki = Het maken van Mochi, een feestelijke traditie in Japan om het Japanse Nieuwjaar (Shogatsu) te vieren.

Mochi balls worden voor diverse gerechten gebruikt en kunnen verschillende afmetingen hebben. In soep of gevuld met diverse ingrediënten zoals nootjes, Anko, enz. De balletjes worden vervolgens gerold door zoete, smaakvolle poeders.
Heel populair is de Mochi als snack op een stokje, gegrild en vervolgens overgoten met een zoete soyasaus (zie foto boven). Tijdens het Japanse Nieuwjaar kun je overal op straat deze snack kopen.

Mochi ice cream
Een andere zeer geliefde vorm van Mochi is Mochi ice cream. Een heel populaire lekkernij. Het zijn Mochi balletjes met een diameter van circa 5 cm, gevuld met ice cream, in verschillende smaken. Deze balletjes werden uitgevonden en op de markt gebracht door de Lotte Group, een groot internationaal voedselconcern opgericht in 1948 in Tokyo door Shin Kyuk-Ho, een Zuid-Koreaanse zakenman.
Mochi ice cream kom je veelvuldig tegen op de menukaart als dessert en niet alleen in Japanse restaurants ook Amerikanen en Australiërs kennen deze delicatesse.
Mochitsuki
Mochitsuki op de traditionele manier is een echte ceremonie in Japan:

  • Mochigome wordt een nacht van tevoren geweekt en daarna gekookt.
  • De natte rijst wordt vervolgens fijn gestampt tot een kleverige massa. Dit gebeurt met behulp van een “usu” (= vijzel van hout) en “kine” (= grote stamper). Eén persoon stampt de rijst en de andere schept voortdurend om en bevochtigt de rijst. Dit moet in een goed vast ritme gebeuren, anders verwond je elkaar met de grote, zware stamper.
  • Hierna worden van de kleverige rijstmassa de Mochi ballen gevormd.

Op het platteland in Japan wordt de traditie van Mochitsuki nog altijd in ere gehouden; hele families komen bij elkaar om gezamenlijk Mochi te bereiden. In de grote steden is dit aanzienlijk minder. Wel worden er daar Mochitsuki ceremonies in het openbaar opgevoerd speciaal voor toeristen (zie foto boven).

Het eten van Mochi kan link zijn. Elk jaar na Oud en Nieuw lees je in de Japanse media dat mensen door het eten van deze Mochi ballen zijn overleden. De slachtoffers zijn met name bejaarden en jonge kinderen. Ze stikken in de ballen omdat ze een te grote hap nemen en/of niet goed kauwen, waardoor je de kleverige Mochi niet kunt doorslikken.

Tijdens Shogatsu – het Japanse Nieuwjaar – kun je overal
op straat als snack gegrilde Mochi kopen