Selecteer een pagina
zondag 26 mei 2024

Karashi Renkon

Karashi Renkon is een hele populaire snack in Japan gemaakt van plakken gefrituurde Renkon (Lotuswortel) die gevuld zijn met een mix van Karashi en Miso.
Karashi Renkon is een specialiteit van Kumamoto. De prefectuur Kumamoto bevindt zich in het centrum van het Japanse eiland Kyushu. De hoofdstad van deze prefectuur heet eveneens Kumamoto.

Renkon is de wortel van de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera), een waterplant die oorspronkelijk uit Indonesië en India afkomstig is, maar al honderden jaren in veel andere Aziatische landen op grote schaal gekweekt wordt. De Lotusplant is een plant die in de Oosterse geneeskunde al duizenden jaren voor zijn heilzame werking wordt gebruikt en daarom als heilig wordt beschouwd. De Heilige Lotus is een lelieachtige plant met prachtige grote roze bloemen en een zaadlichaam dat een zo aparte vorm heeft, dat die dikwijls in droogboeketten gebruikt wordt. De Lotus is een symbool van zuiverheid in het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Verder is de Lotus een nationaal symbool in India en Vietnam. De Heilige Lotus wordt ook Sacred Lotus, Chinese water lily, Bean of India en Indische Lotus genoemd.

De Lotuswortel heeft een keur van medicinale toepassingen. Het meest wordt de wortel gebruikt tegen darmklachten, reumatische pijn of menstruatiepijnen. Maar de Lotuswortel is tevens eetbaar en wordt daarom ook culinair gebruikt. Renkon heeft een lichtbruine schil en wit vlees en het snijvlak heeft een heel bijzondere, decoratieve vorm met 9 gaten in het midden die ook wel “de 9 poorten naar de hemel” worden genoemd.
Lotuswortel kan op verschillende manieren worden bereid: gekookt, gefrituurd of gebakken.

Renkon (Lotuswortel) met haar bijzondere,
decoratieve vorm met 9 gaten
Renkon is heel gezond, slechts 100 gram Renkon levert de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C op en het bevat een stimulans, dat de conditie verbetert. Daarnaast bevat de Lotuswortel nog Kalium, Thiamine, Riboflavine, vitamine B6, Fosfor, Koper en Mangaan, terwijl het een zeer laag gehalte heeft aan verzadigde vetten en rijk is aan vezels.
Renkon heeft een neutrale, wat zoete smaak en een vrij stevige textuur. Renkon wordt in de Westerse keuken nauwelijks gebruikt, in de Aziatische keuken daarentegen is de Lotuswortel heel populair. Renkon wordt in Oosterse landen niet alleen als voedsel gebruikt, maar uit decoratief oogpunt ook vaak ter garnering van een gerecht. De toepassingen van Renkon zijn velerlei, in hoofdgerechten, soepen, salades, drankjes en als chips.

Karashi is het Japanse woord voor mosterd. Karashi is een hele pittige Japanse mosterd gemaakt uit de zaden van de Sareptamosterdplant (Brassica juncea). Karashi wordt vaak gebruikt in de Japanse keuken.

Miso is een zoute en aromatische pasta gemaakt uit gefermenteerde sojabonen en rijst of barley (gerst). Miso is bijzonder voedzaam en uitgebalanceerd, is rijk aan eiwit, vitaminen en belangrijke aminozuren. De duur van de fermentatie kan variëren van een half jaar tot wel vijf jaar. Hoe langer de fermentatie plaats vindt, hoe donkerder en rijker de Miso is.

Voor de bereiding van deze zeer pikante snack wordt de Renkon eerst gekookt en vervolgens in dikke plakken gesneden. Daarna worden de gaten opgevuld met een mix van Karashi en Miso. De plakken worden hierna door een beslag gehaald waar eveneens Karashi in zit en gefrituurd in olie tot een krokante snack.

De Heilige Lotus (Nelumbo nucifera)