Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Jagung Bakar

Jagung Bakar, geroosterde maïskolf, is een hele populaire snack in Indonesië. Jagung betekent maïs en bakar betekent roosteren in het Indonesisch. De gehele maïskolf wordt geroosterd boven een houtskoolvuurtje en lekker zo met je handen gegeten, of liever gezegd afgekloven. Jong of oud, de lokale bevolking of de vele toeristen, iedereen lust het. De Jagung wordt voor het roosteren eerst ingesmeerd met boter of met palmolie en een beetje zout. In plaats van gewone boter, kan er ook knoflookboter gebruikt worden.
Soms wordt de Jagung ook nog met een pittige chilisaus ingesmeerd voor het roosteren, dan heet het Jagung Bakar Pedis. Pedis betekent “heet”.
Jagung Bakar wordt vooral veel ’s avonds en ’s nachts gegeten. Als de temperatuur gedaald is, wordt er nog meer van deze snack gegeten. Er zijn heel veel straatventers die Jagung Bakar verkopen, vooral op Java. Ook wordt deze snack veel verkocht op het strand, zowel ’s avonds als overdag.

Jagung kan behalve geroosterd ook gekookt worden of gestoomd. Gestoomde maïskolf heet Jagung Kukus en gekookte maïskolf heet Jagung Rebus.
Een andere snack met Jagung is Asinan Jagung Bakar, een specialiteit van de stad Bogor. De geroosterde maïskorrels worden van de kolf verwijderd en in een zoetzure saus gedaan, een mengsel gemaakt van azijn, Gula Melaka (palmsuiker) chili en asem (tamarinde). Een pittige lekkernij, die zo opgelepeld kan worden.

Asinan Jagung Bakar, een specialiteit van Bogor (Java)
Maïs (Zea mays ssp. mays) is een graan oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de Grassen. Nog steeds is Amerika de grootste producent van maïs. In ons land wordt er heel weinig maïs gegeten, in Aziatische landen daarentegen heel veel. De maïs die in Nederland verbouwd wordt, is doorgaans bestemd voor veevoer en niet voor menselijke consumptie.
Maïs bevat naast een grote hoeveelheid zetmeel, ook de belangrijke vitamine A, dat verder in geen ander graansoort voorkomt.
Maïs wordt in de Aziatische keuken op zeer verschillende manieren toegepast. De jonge, onrijpe maïs (“baby corn”) wordt gebruikt in sajurs (soepen) en de rijpe maïs wordt verwerkt in veel gerechten, desserts en koekjes (zoals bijvoorbeeld Perkedel Jagung), terwijl de maïskolf in zijn geheel bereid wordt als snack zoals hierboven beschreven .
Jagung Bakar wordt vooral veel ’s avonds en ’s nachts gegeten