Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Dodol

Dodol is de benaming voor een toffee-achtige snoepgoed met een unieke smaak. Een zeer populaire en traditionele delicatesse in veel landen in Zuidoost Azië met name in Indonesië, Maleisië, Filippijnen, Singapore en Sri Lanka.

Dodol is gemaakt van o.a. kokosmelk, gula djawa (Javaanse suiker), rijstmeel, en soms met toevoeging van cashewnootjes of pinda’s. Dodol is heel kleverig, dik en zoet.
Het wordt vaak geserveerd tijdens grote feesten zoals Hari Raya Aidilfitri en Hari Raya Haji. Met Hari Raya Aidilfitri, ook wel Hari Raya Puasa (Suikerfeest) genoemd, vieren moslims het einde van de Ramadan (de vastentijd). Hari Raya Haji is de viering 70 dagen na het einde van de Ramadan.

Dodol Medan is een bijzondere Dodol met sesamzaad
Er zijn veel verschillende soorten Dodol verkrijgbaar. De meest bekende en traditionele Dodols zijn Dodol Garut, Dodol Kacang, Dodol Durian, Dodol Depok, Dodol Cashew en Dodol Medan. De moderne Dodol heeft ook smaken als aardbei, banaan, chocolade en pandan.

Dodol maken op de ouderwetse manier is een zwaar karweitje. Het zeer langdurig roeren in een soort van super grote wadjang op het vuur, wordt hoe langer hoe moeilijker naarmate de massa indikt. Tenslotte moet het geheel uitgespreid worden om goed af te koelen en daarna in stukjes gesneden worden. Maar ondanks dat het maken van Dodol een zeer vermoeiend werk is, maken veel Dodolverkopers nog hun eigen Dodol.

Het uren lang roeren met de grote houten “spatels” om Dodol
te maken is zeer vermoeiend werk.