Selecteer een pagina
woensdag 06 december 2023

Anko

Anko is een smeuïge, donkerrode bonenpasta gemaakt van gekookte Azuki bonen, welke gezoet is met suiker of honing.
Anko wordt ook wel “Red bean paste” of “Azuki bean paste” genoemd en wordt veelvuldig gebruikt in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken.

Azuki wordt ook wel Adzuki of Aduki genoemd. De Azuki boon is een kleine rood/paarse boon – ongeveer 5 mm groot – en oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië. Reeds 1000 v. Chr. werd de boon al gekweekt in het Himalaya gebied.
Azuki bonen behoren tot de familie van de peulvruchten. Azuki bonen komen van de Phaseolus angularis plant, een éénjarige struikachtige plant, die de peulen voortbrengt waarin de boontjes zitten. De plant kan circa 1 meter hoog worden. Meestal zijn de boontjes rood, maar er zijn ook bleekbruine, gele, grijze en zwarte. Hij wordt in grote delen van Azië, maar ook in de USA geteeld.

Phaseolus angularis
De smaak van de Azuki bonen is zoeter dan die van andere peulvruchten. Ook de verse peulen worden gegeten. Azuki bonen bevatten circa 340 calorieën of 1450 Joule per 100 gram. Verder bevatten ze ongeveer 20 % eiwitten, 50 tot 60 % zetmeel, 8 % vezels en 1,5 % vet. In Azië is de Azuki boon de op één na populairste boon, na de Soja boon.

Anko wordt gemaakt door de Azuki bonen te koken en heel fijn te pureren, waarna vervolgens de Anko wordt gezoet. De schilletjes worden meestal verwijderd zodat er een mooie homogene pasta ontstaat. Soms worden er aan de pasta weer hele boontjes toegevoegd en soms wordt er olie aan de pasta toegevoegd voor een smeuïger resultaat.

Manju gevuld met Anko