Anko
Anko wordt ook wel “Red bean paste” of “Azuki bean paste” genoemd en wordt veelvuldig gebruikt in de Chinese, Japanse en Koreaanse keuken.
Azuki wordt ook wel Adzuki of Aduki genoemd. De Azuki boon is een kleine rood/paarse boon – ongeveer 5 mm groot – en oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië. Reeds 1000 v. Chr. werd de boon al gekweekt in het Himalaya gebied.
Azuki bonen behoren tot de familie van de peulvruchten. Azuki bonen komen van de Phaseolus angularis plant, een éénjarige struikachtige plant, die de peulen voortbrengt waarin de boontjes zitten. De plant kan circa 1 meter hoog worden. Meestal zijn de boontjes rood, maar er zijn ook bleekbruine, gele, grijze en zwarte. Hij wordt in grote delen van Azië, maar ook in de USA geteeld.
Anko wordt gemaakt door de Azuki bonen te koken en heel fijn te pureren, waarna vervolgens de Anko wordt gezoet. De schilletjes worden meestal verwijderd zodat er een mooie homogene pasta ontstaat. Soms worden er aan de pasta weer hele boontjes toegevoegd en soms wordt er olie aan de pasta toegevoegd voor een smeuïger resultaat.