Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Onigiri

Een Onigiri is in Japan traditioneel alledaags eten. Zowel als avondeten, als ontbijt, als lunch of als snack. Onigiri – ook wel genoemd – is met name als snack heel populaire in Japan.
Onigiri’s worden gemaakt van Japanse kleefrijst en hebben een driehoek vorm (de officiële vorm) of ronde vorm en soms ook een rechthoek vorm. Deze rijstballetjes worden dikwijls geheel of gedeeltelijk omwikkeld met Nori, eetbaar zeewier in flinterdunne velletjes. De rijst wordt op smaak gemaakt met zout. Heel anders dan bij Sushi’s waar rijstazijn gebruikt wordt. Naast zout worden er tegenwoordig ook kruiden gebruikt.
Een Onigiri kun je zowel koud als warm eten. Onigiri’s zijn nagenoeg een vast onderdeel in de Japanse Bento’s (homemade lunchbox), omdat deze rijstballen vrij simpel te bereiden zijn. Onigiri’s worden gekookt of gestoomd. De “Yaki Onigiri” is een rijstbal die gegrild is waardoor de buitenkant knapperig wordt en niet meer kleverig is.
Ze worden zowel naturel als gevuld gegeten. De vulling kan van alles zijn, hoewel vullingen met diverse soorten vis erg geliefd zijn.
Populaire traditionele vullingen zijn hierboven afgebeeld. Bovenaan beginnend en dan kloksgewijs zie je:

  • Shiozake of Shiojake (Stukjes gezouten en gegrilde zalm)
  • Umeboshi (Gepekelde pruim >>> zie Glossary)
  • Tarako (Stukjes gekookt en gezouten zalmkuit)
  • Katsuobushi (Gedroogde bonito schilfers, meestal gemaakt van tonijn)
  • Umekaka (Bonito schilfers gemengd met stukjes Umeboshi)
  • Kombu no tsukudani of Shio kombu (Kombu zeewier gekookt in een soya-saus)

Onigiri’s worden allang niet meer alleen in Japan gegeten, maar over de hele wereld. Met name in Taiwan en Zuid-Korea zijn deze rijstballen ook heel geliefd. Hun populariteit danken ze niet alleen aan hun smaak, maar ook omdat ze als gezonde snack bekend staan vanwege hun laag vet gehalte en omdat ze dikwijls heel mooi en decoratief eruit zien.
Onigiri als snack wordt vaak geserveerd met een sausje, bijvoorbeeld een saus van Wasabi. Wasabi, is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die ook vaak gebruikt wordt als ingrediënt bij de bereiding van rijstballen. Omdat Wasabi heel erg duur is, is er veel nep Wasabi op de markt.

Iedereen in Japan, groot en klein, eten Onigiri’s