Selecteer een pagina
woensdag 06 december 2023

Kolang Kaling

Kolang Kaling is een confituur bereid van de zaden van de Attap Palm. Kolang Kaling wordt in Azië vaak in koele dranken en desserts gebruikt. Kolang Kaling is zoet en gelatineus.
De zaden worden lang gekookt totdat ze zacht zijn en vervolgens gezoet en bewaard in een geconcentreerde suikersiroop. Gekookte zaden zijn semi-transparant wit van kleur en hebben een gelatine-achtige textuur. De zaden kunnen voordat ze in de siroop gestopt worden eventueel gekleurd worden (zie foto boven).
Kolang Kaling wordt in Azië vooral heel veel gegeten tijdens de Ramadan (vastenmaand) door de Moslim bevolking. De verkoop tijdens deze periode wordt dan wel verdrievoudigd.

“Kolang Kaling” is de Indonesische benaming voor deze confituur. In Maleisië noemen ze het “Attap Seed” (of kortweg “Attap”) of “Buah Kabung”, in de Filippijnen zeggen ze “Kaong”, in Thailand heet het “Taan” en in China “Attap chee” (“chee” betekent “zaad” in diverse Chinese dialecten).

Close-up van de houtachtig cluster met zaden van de Attap Palm
De Attap Palm (Nypa fruticans) is een mangrove palm. Deze palm komt voor in tropische mangroves in Zuid Azië en Noord Australië. De palm heeft een horizontale stam die onder de grond groeit. Slechts de takken, bladeren en bloemen komen boven de oppervlakte uit. De zaden die uit de bloemen voortkomen zijn samengebald in een houtachtig cluster van maximaal 25 cm doorsnede.

Andere benamingen voor de Attap Palm zijn: Nipa Palm, Mangrove Palm, Nipah Palm, Dừa Nước, Gol Pata en Dani.

Hieronder ziet u foto’s van “The Making of”