Air Batu Campur (ABC)
Air Batu Campur bestaat hoofdzakelijk uit een grote hoeveelheid geschaafd ijs waaraan een mix van ingrediënten is toegevoegd, die zeer kan variëren.
De meest voorkomende bestanddelen van deze mix zijn:
- red beans (Azuki bonen)
- jagung (maïs)
- kacang (pinda)
- sliertjes tjendol
- kolang kaling (Attap seed)
- reepjes verse klapper
- sago pearls of tapioca pearls
- grass jelly
Over het geheel wordt dan Gula Melaka siroop (palmsuiker siroop) en/of gecondenseerde, zoete melk of kokoscream gegoten.
Air Batu Campur Campur wordt ook Ais Kacang genoemd. Kacang is het Maleise woord voor “bean” en Ais is een verbastering van het Engelse woord “ice”. Die benaming klopte ook, want vroeger bestond Air Batu Campur alleen maar uit geschaafd ijs en red beans. Tegenwoordig al lang niet meer. Nu zijn de mogelijke ingrediënten zeer uitgebreid en worden er soms zelfs stukjes fruit, bolletjes ice-cream en dressings met uiteenlopende smaken aan toegevoegd.
Vroeger werd het geschaafd ijs uitsluitend met de hand gemaakt; tegenwoordig wordt geschaafd ijs veelal met een speciale machine uit grote brokken ijs gemaakt. Maar het pure handwerk kom je nog genoeg tegen bij kleine stalletjes langs de kant van de weg.
Rechts zie je een machine waarmee geschaafd ijs gemaakt wordt