Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Teh Tarik

Teh Tarik is de nationale manier van thee drinken in Maleisië, maar is oorspronkelijk afkomstig uit India. Teh = thee, Tarik = trekken. Letterlijk betekent Teh Tarik dus “thee trekken”.
Teh Tarik is thee waaraan een flinke hoeveelheid gecondenseerde melk is toegevoegd en die op een heel bijzonder amusante wijze wordt klaargemaakt. Niet zo zeer de thee zelf, als wel de bereiding ervan maakt deze thee zo speciaal.
De verkoper van Teh Tarik giet de hete thee zeer behendig van de ene beker in de andere beker, waarbij hij de bekers zo ver mogelijk uit elkaar houdt. Dit snelle overhevelen – zonder te morsen – is fascinerend om te zien. Het lijkt wel of de straal thee wordt “getrokken”, vandaar de naam. Het show-element van deze bereiding trekt altijd veel publiek, met name toeristen vinden dit prachtig om te zien.
Het resultaat van dit thee trekken is dat de thee afgekoeld is tot drinktemperatuur, de melk door en door vermengd is, het aroma nog meer tot zijn recht komt en dat de Teh Tarik een mooie, dikke schuimlaag heeft.
Kopitiam
Teh Tarik wordt geserveerd in restaurants, stalletjes op straat en in zogenaamde Kopitiams (of Kopi Tiams). Een Kopitiam is een traditionele “breakfast & coffee” shop in Maleisië, Singapore en Brunei. Het woord is een samenvoeging van “kopi”, het Maleise woord voor koffie en “tiam”, wat shop betekent in het Hokkien dialect.

In Maleisië worden er zelfs officiële wedstrijden georganiseerd waarbij ervaren Teh Tarik bereiders het tegen elkaar opnemen. Bij deze gelegenheden laten de deelnemers hun behendigheid zien aan het enthousiaste publiek. Winnaar is degene die het langst de thee kan trekken op de maat van de muziek.

Teh Tarik verkoper ‘s avonds op de Lau Pa Sat market in Singapore