Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Yau Char Kwai

Yau Char Kwai is een soort van Chinese doughnut, een gefrituurde snack van twee aan elkaar gemaakte repen deeg. Yau Char Kwai smaakt een beetje zout, de buitenkant is goudbruin en heel krokant, terwijl deze snack van binnen zacht is. Yau Char Kwai is zo gemaakt dat de twee repen gemakkelijk in de lengte van elkaar los getrokken kunnen worden.

Yau Char Kwai is een “Chinese Cruller” die tussendoor als snack gegeten wordt of als ontbijt gegeten wordt op “the Hong Kong style” met Chinese Rice Congee (een soort rijstepap), of met Sojamelk, of gedipt wordt op “the Malaysian style” in de koffie.

Yau Char Kwai betekent letterlijk “oil-fried ghost” in het Cantonees. Volgens de legende verwijst deze benaming naar een vorm van protest tegen Qin Hui, die minister was aan het hof tijdens de Song-dynastie in China. De Song-dynastie was een dynastie in China tussen 960 en 1279 na Chr. Ten tijde van de Song-dynastie werd China voor het eerst sinds de val van de Tang-dynastie weer herenigd. Gedurende de tussenliggende jaren, bekend als de “Vijf Dynastieën en Tien Koninkrijken”, was China verdeeld tussen een noordelijk en een zuidelijk deel, waarin de verschillende regeringen elkaar in een hoog tempo aflosten. Volgens zeggen zou Qin Hui de samenzwering beraamd hebben tegen generaal Yue Fei, de icoon van het patriottisme in de Chinese cultuur.
Yau Char Kwai zou toen ontstaan zijn en oorspronkelijk zouden de twee repen deeg, die met elkaar verbonden zijn, twee stukken deeg zijn in de vorm van twee mensen die het verraderlijke koppel Qin Hui en zijn vrouw voorstelden, die beiden de hand hadden in de val van generaal Yue Fei.

Yau Char Kwai wordt ook You Tiao, Yau Tiew, Yiu Tiao, Yau Ja Gwai, U Char Kway, Chinese Crullers, Chinese doughnuts en Chinese Fried Dough genoemd.

Yau Char Kwai als snack verkocht langs de kant van de weg