Tang Yuan
Dōng Zhì bestaat uit twee Chinese karakters; de eerste betekent “winter” en de tweede betekent “de komst” of “het begin”. Dong Zhi valt meestal op of rond 22 december, de langste nacht van het jaar.
Dong Zhi is van origine een boerenfeest, een familiereünie. Bij de komst van de winter legden de boeren hun gereedschap neer en kwamen terug van het land om zich te verenigen met hun families. Bij hun thuiskomst werd een groot feest gegeven om de vaders en zoons te verwelkomen en werden de goden offers gebracht als dank voor de goede oogst en om wederom een gunstige oogst af te dwingen voor het volgend jaar. Kippen en varkens werden geslacht voor het feestmaal en de vrouwen maakten Tang Yuan in zoete siroop. De hele familie trok nieuwe kleren aan en genoten gezamenlijk van de maaltijd, die traditioneel eindigde met een dessert van Tang Yuan. Dong Zhi is een feest vergelijkbaar met Thanksgiving Day in Amerika.
De betekenis van deze traditie:
Het “ronde” van de kleine rijstballetjes betekent “eeuwigheid”.
Het gezamenlijk klaar maken door de gehele familie benadrukt de “verbondenheid”.
De zoete siroop symboliseert het “zoete” voor het komende jaar.
Gevulde Tang Yuan balletjes zijn klein of groot en de vulling kan zowel zoet zijn als hartig. Een zoete vulling is bijvoorbeeld een stuk suikerriet, een gezoete sesamzaadpasta, een pasta van rode bonen (Anko) of een mengsel van fijngehakte pinda’s en suiker.
Tang Yuan wordt ook wel Tang Yuen, Tang Yen, Tong Yuen of Kuih Ee genoemd.