Selecteer een pagina
zondag 26 mei 2024

Sweet Basil seeds

Basilicum (Ocimum basilicum) is een bekend kruid en wordt veel toegepast in gerechten. Basilicum (Engels “Basil”) wordt ook wel Koningskruid of Bazielkruid genoemd. Aangenomen wordt dat Basilicum oorspronkelijk uit India komt, waar het al meer dan 5000 jaar gecultiveerd wordt.
Wereldwijd bestaan er meer dan 150 soorten Basilicum. In de westerse keuken wordt Ocimum basilicum L. het meest gebruikt, maar in de oosterse keuken – met name die van Vietnam en Thailand – wordt Ocimum basilicum var. Thyrsiflora, oftewel Thaise Basilicum, het meest gebruikt.

Sweet Basil seeds, of kortweg Basil seeds, zijn de gedroogde zaadjes van een Aziatische variant van de Basilicumplant. De zaadjes worden voor gebruik eerst enige tijd geweekt in water en worden dan gelatine-achtig. Na het weken, tenminste dertig minuten liefst langer, zien de zaadjes eruit als kikkerdril.
In Azië worden Sweet Basil seeds heel vaak gebruikt in drankjes (bijvoorbeeld Nam Manglak) en desserts, maar worden ook gebruikt als een verdikkingsmiddel. De smaak van de geweekte zaadjes is neutraal en daardoor niet storend in gebruik. Als voorbeeld zie je hieronder het populaire dessert Kulfi Falooda met geweekte Sweet Basil seeds er bovenop.

Bai-Hora-Pah, officiële benaming Ocimum basilicum var. Thyrsiflora
Naast de vele culinaire toepassingen worden Sweet Basil seeds in de Ayurvedische geneeskunde ook gebruikt bij koorts vanwege de eigenschap van Basil seeds dat het de lichaamstemperatuur laat dalen.
Tevens worden Sweet Basil seeds volgens eeuwenoude Thaise gewoonte ook gebruikt als een probaat middel om af te slanken. Ze zijn calorie-arm en met hun gelatine-achtige textuur geven ze een vol gevoel en gaan aldus op een natuurlijke manier het hongergevoel tegen.

Andere benamingen voor Sweet Basil seeds:
Takmaria, Tukmaria, Sabja, Subja, Falooda, Sabza, Subza en Selasih.