Selecteer een pagina
maandag 04 maart 2024

Pocky

Pocky is één van de meest populaire snacks in Japan, met name onder de Japanse tieners. Het werd voor het eerst verkocht in 1965 onder de naam “Chocoteck”. In 1966 werd de naam gewijzigd in de meer populaire naam “Pocky”. Het zou het geluid moeten verbeelden dat je hoort als je een Pocky-stokje door midden breekt. In de eerste 2 jaar nadat het op de markt gebracht was door het Japanse bedrijf Glico was de omzet al 30 miljard Yen. Voor een “zoetige snack” een haast ongelooflijk en uniek succes.

Wat is Pocky?
Pocky is een soort biscuitje in de vorm van een dun stokje van circa 16 centimeter wat bedekt is met chocolade. Een klein gedeelte aan het uiteinde van het Pocky stokje is niet bedekt met chocolade. Dit gedeelte is bedoeld om het stokje daar vast te houden, wat het eten ervan vergemakkelijkt. Pocky is gebaseerd op de populaire Pretz range, maar dan met een chocolade coating.
Pocky wordt geproduceerd door de Japanse firma de Ezaki Glico Company (kortweg Glico). Glico is de op 4 na grootste chocolade fabrikant in Japan. In Europa werd Pocky in 1982 uitgebracht onder de naam “Mikado”.

Het succes van Pocky
Pocky werd meteen een doorslaand succes onder de Japanse tieners. In de eerste 2 jaar nadat het op de markt gebracht was, was de omzet al 30 miljard Yen. Spoedig volgden er meerdere variaties op het chocolade omhulsel. “Almond Pocky” in 1971 met een amandel coating, gevolgd door “Strawberry Pocky” in 1977 met een laagje aardbei.

Zelden was het op de markt brengen van een dergelijke snack zo’n groot succes. Temeer daar het hier gaat om een zoetige snack in plaats van een zoute of hartige snack. Overal in Japan kom je Pocky tegen en de reclame billboards van Glico zijn indrukwekkend. De schappen in de Japanse supermarkts liggen vol met allerlei Pocky smaken, daarnaast wordt Pocky ook in bars geserveerd met een glas ijswater en bestaan er sinds 1990 speciale Pocky-automaten.
Er bestaat zelfs een Pocky-drankje geserveerd in bars genaamd “A-Pocky-alypse”, een cocktail met o.a. Rittenhouse Whisky en Men’s Pocky.

De zeer uitgebreide productlijn van Pocky
Vandaag de dag bevat de productlijn een ongelooflijk breed scala aan smaken zoals chocolade, melk, groene thee, aardbei, honing, banaan, koffie, karamel, meloen, kaas, bessen, ananas, kokos, enz. Er zijn nog veel meer smaak-variaties in de loop der jaren op de markt gebracht; te veel om op te noemen. Elk jaar weer worden er diverse smaken op de markt gebracht. Haast ongelooflijk, maar op dit moment zijn er al meer dan 100 verschillende Pocky smaken uitgebracht.

De grote topper van de laatste jaren was het uitbrengen van “Men’s Pocky” met een coating van donkere (bitterzoet) chocolade, een zogenaamde “volwassen mannen” versie.

Dan zijn er ook nog diverse regionale smaken van Pocky zoals Hokkaido Melon Pocky, Kyushu Giant Mikan Pocky, Nagano Grape Pocky en Kobe Wine Pocky.

Naast de standaard uitvoeringen van Pocky met al zijn verschillende smaken, zijn er nog een aantal variaties. De bekendste zijn:

  • Giant Pocky: Een Pocky met een lengte van 22 cm, aanzienlijk groter dan de standard maat van 16 cm. Bovendien is hij ook een stuk dikker met z’n diameter van 1 cm. Dit zijn de enige Pocky’s die per stuk afzonderlijk verpakt zijn.
  • Dessert Pocky: Een Pocky met een dun cake-laagje onder het glazuur
  • Decorer Pocky: Een Pocky met een glazuur met extra decoratieve kleurrijke strepen op de coating
  • Mousse Pocky: Een Pocky met een dikke, romige, mousse-achtige glazuurlaag
  • My Calorie Pocky: Een Pocky die 25% minder calorien per gram heeft, dankzij het gebruik van minder suiker, minder vet en meer vezels.

Reclame en Merchandise
Pocky Angels
In Japan is in reclame-spotjes handig gebruik gemaakt van Japans meest populaire, sexy vrouwen dat het land kent, te weten: Matsuura Aya, Nakama Yukie, Shibasaki Kou en Ishihara Satomi. Deze zogenaamde Pocky Angels zijn met zorg uit gekozen door de Glico Company.

Pocky Angels
In 2007 lanceerde Glico het begrip “Pocky Day”. Toch vrij uniek, een feestdag voor een snack. Deze feestdag wordt gevierd op elf november, dus 11-11, omdat deze datum op 4 Pocky sticks op een rij lijkt. Op Pocky Day kun je in veel supermarkten Pocky kopen met een fikse korting, zodat je nog gemakkkelijker deze dag kunt vieren met deze overheerlijke snack.

Zoals bij de meeste producten die succesvol zijn, wordt ook van Pocky allerlei merchandise op de markt gebracht. Bijvoorbeeld: Pocky-buttons, Pocky-tas, Pocky mobielhanger en Pocky horloge.

En natuurlijk is er een …….. Pocky Fanclub