Selecteer een pagina
zondag 26 mei 2024

Khus drink

India, een land met snikhete zomers, heeft een rijk en gevarieerd aanbod aan traditionele, veelal natuurlijke “summer drinks”. Eén van de favoriete drankjes zijn Khus drinks. Een populaire variant hiervan is de Khus Milkshake (zie foto boven). Een milkshake bestaande uit melk, vanille ijs, Khus siroop en Sweet Basil seeds. Sweet Basil seeds (takmaria of sabja seeds) zijn de zaadjes van een Aziatische variant van de Basilicumplant. De zaadjes worden voor gebruik eerst enige tijd geweekt in water en worden dan gelatine-achtig.

Khus siroop is een donkergroene siroop met een zoete, aarde-achtige smaak en aroma. Khus siroop wordt in Azië veel gebruikt in sweets, desserts en drankjes. Vanwege het zoete, erotische aroma wordt Khus extract ook gebruikt als geurstof in zeep, cosmetica en parfums.
De siroop wordt gemaakt uit de wortels van het Vetiver grass (Vetiveria zizanoides), beter bekend als Khus, Khus grass of Khus-Khus. Khus grass is een Aziatische grassoort; een wild gras dat oorspronkelijk uit India afkomstig is, maar tegenwoordig op grote schaal in gecultiveerde vorm verbouwd wordt in veel tropische landen. Khus grass heeft lange smalle bladeren en een uitgebreid wortelstelsel.
Aan Khus grass worden verschillende heilzame werkingen toe geschreven, zoals verkoelend, bloedzuiverend, kalmerend en antiseptisch.

Vetiver grass (Vetiveria zizanoides), beter bekend als Khus grass