Selecteer een pagina
zaterdag 13 april 2024

Kairicha Panha

Kairicha Panha is een koud drankje gemaakt van onrijpe, groene mango’s. Een bekende, traditionele drank in India, vooral populair in de staat Maharashtra in West India. Kairicha is de benaming voor een onrijpe mango.
Kairicha Panha is een zoetzuur kruidig drankje, dat verfrissend en afkoelend werkt. De Panha (of Panna) wordt bereid uit de pulp verkregen uit de gekookte mango’s, met toevoeging van suiker, Cardamom poeder, citroensap, saffraanpoeder en een heleboel ijsklontjes. Soms voegt men er Fennel Seeds (venkel zaadjes) aan toe.

Kairicha Panha is het Indiase alternatief voor limonade, perfect voor de hete zomers dat dit land kent.
Andere benamingen voor Kairicha Panha zijn: Kairi Panha, Kairee Panha, Kayree Panha, Raw Mango Juice en Mango Panha.
Een variant op de Kairicha Panha is de Melon Panha, gemaakt van Kharbuja (Cucumis melon).

De mango (Mangifera indica) of manga is na de banaan het belangrijkste fruit uit de tropen. Rijpe mango’s worden als handfruit gegeten en onrijpe mango’s kunnen als groente worden bereid of worden gebruikt in drankjes of ingelegd in zoetzure curries.
De Mangovrucht bevat Proteasen. Proteasen zijn eiwitsplitsende enzymen; enzymen die eiwitten afbreken door de eiwitketens in stukjes te knippen. Mango is dan ook in onbewerkte vorm moeilijk met ijs, melk of vlees te combineren. Men kookt of blancheert mango daarom voor gebruik als deze vrucht in combinatie met zuivel of gelatine wordt verwerkt. Door het koken of blancheren worden de Proteasen inactief.

De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het Boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt.

Kairicha, onrijpe mango, wat gebruikt wordt voor de bereiding van Kairicha Panha