Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Jus Alpokat

Jus Alpokat is een bijzondere Indonesische drank. Een koud en romig drankje gemaakt van avocado, gecondenseerde melk, suiker, ijsklontjes en chocoladesiroop. Voor Jus Alpokat gebruikt men goed rijpe avocado’s; avocado’s waarvan de schil al een beetje bruin tegen het zwart aan zit. Het vruchtvlees wordt in een blender gedaan tezamen met de melk, een beetje suiker, eventueel een snufje zout en een handvol ijsklontjes. Het geheel wordt goed gemixed totdat een smeuïge, gladde massa is ontstaan en vervolgens in een hoog glas gegoten, waarna er chocoladesiroop overheen gegoten wordt.
Soms doet met eerst de chocoladesiroop in het glas, terwijl men het glas schuin houdt en ronddraait tijdens het gieten. Daarna doet men pas het avocado-mengsel erbij. Het effect van de donkerbruine strepen langs de binnenkant van het glas wat je dan te zien krijgt, is erg decoratief.
Jus Alpokat is een erg machtig en voedzaam drankje; na één glas ben je dan ook al aardig vol.

“Alpokat” is het Maleise woord voor “avocado”. Jus Alpokat wordt ook wel kortweg Alpokat genoemd.
Andere benamingen zijn Jus Alpukat, Alpukat, Apukat, Apuket, Indonesian Avocado Drink, Juice Alpokat of Avocado Shake.

Avocado de vrucht van de Persea Americana
De avocado is een groene, subtropische vrucht die groeit aan de Avocadoboom (Persea Americana), een boom die wel 20 meter hoog kan worden. Deze groenblijvende boom maakt deel uit van de Lauraceae of laurierfamilie en is van oorsprong afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika.
De avocado is een tamelijk grote, peervormig of ronde vrucht en kan wel zo’n 30 cm lang worden. De schil is relatief hard, donkergroen tot donkerpaars van kleur en licht geribbeld. Het vruchtvlees is zacht en romig, groen of geel van kleur en smaakt nootachtig. Een rijpe avocado is zo zacht als boter. Binnenin de avocado bevindt zich een houtachtige, ronde, relatief grote pit. Bij rijpe vruchten ligt de pit los van het vruchtvlees. Als men een rijpe avocado heen en weer schudt, kan je dit goed horen.

Avocado’s bevatten zeer veel olie (5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees) en ook veel proteïne. Dit in tegenstelling tot de meeste andere vruchten. Van alle vruchten is de avocado waarschijnlijk het meest voedzaam. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit enkelvoudige, onverzadigde vetten en heeft derhalve een zeer gunstige invloed op het cholesterolgehalte. Avocado’s zijn supergezond; barstensvol vitamines. Ze zijn rijk aan vitamine A, B, C en E en foliumzuur. Bovendien bevat een avocado ook veel mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Daarnaast is de avocado ook nog eens een vezelrijke vrucht. Een avocado heeft een caloriegehalte van 112 kcal per 100 gram; geen enkel plantaardig voedsel is zo calorierijk.

Andere benamingen voor avocado zijn: Palta, Aguacate (Spaans), Butter Pear, Abacate (Portugees) of Alligator Pear (verwijzend naar de ruwe schil van sommige cultivars).
Het woord “avocado” is een verbastering van het Nahuatl woord “āhuacatl”, wat testikel betekent, refererend aan de vorm van de vrucht. Nahuatl is een dialect gesproken door de Azteken in Centraal-Mexico. Avocado’s werden door de Azteken “the fertility fruit” genoemd.
De avocado werd geïntroduceerd in Indonesië in 1750 en is sindsdien niet meer weg te denken uit vele Indonesische desserts, ijssoorten en drankjes.

Jus Alpokat is in Indonesië een heel populair drankje