Jal Jeera
Jal Jeera wordt vaak gedronken vóór de maaltijd tezamen met een appetizer omdat het de smaakpapillen prikkelt (“it brings the mouth to life”), maar wordt ook vaak nog tussendoor gedronken. Tevens kun je Jal Jeera overal op straat kopen als verfrissende dorstlesser.
Jal Jeera bevat nagenoeg geen suiker, het is een gezonde zoute limonade drank. Aan de smaak zal een westerling zeker moeten wennen.
De hoofdingrediënten voor Jal Jeera zijn:
- Imli (tamarinde pulp)
- Jeera (komijnzaadjes)
- Pudina (muntblaadjes)
- Kala Namak (Indian Black Salt)
- Lal Mirch (rode chilipoeder)
- Citroensap
- Water
De Jeera wordt geroosterd en fijngemalen. Alle ingrediënten worden vermengd en aangevuld met citroensap en water. Vervolgens wordt de Jal Jeera heel goed gekoeld. Jal Jeera wordt ijskoud geserveerd en eventueel gedecoreerd met een schijfje citroen en muntblaadjes. Vaak wordt er bovenop nog Namkeen Boondi gestrooid voor een lekkere “crunch”. Namkeen Boondi is een knapperige snack; het zijn zoute, kleine gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten.
Iedereen heeft zo zijn eigen recept voor Jal Jeera. Optionele specerijen zijn:
- Gember
- Cilantro (koriander)
- Amchur (droge mango poeder)
- Eventueel snufje suiker naar smaak
Jal Jeera wordt ook Jaljeera, Jhal Jeera, Jal Zeera, Jaljira of Indian Cumin Lemonade genoemd.