Fortune Cookies
Deze knapperige koekjes hebben de vorm van een dubbelgevouwen halve maan en worden gemaakt van meel, suiker, olie, eiwitten, snufje zout en eventueel wat vanille. Als je het Fortune Cookie openbreekt, vind je binnenin een smal reepje papier waarop een boodschap staat. Deze boodschap kan van alles zijn, een gelukwens maar ook een “waarschuwing” of voorspelling, of een Chinese spreuk (wijsheid) met vertaling. Ook kan de boodschap vergezeld zijn van een lijst van nummers, welke door sommigen geïnterpreteerd worden als zijnde gelukkige loterijnummers.
Hoewel de meesten onder ons de boodschap niet serieus nemen, zijn er toch een paar regeltjes “as part of the game”. Zo zou je het koekje niet moeten op eten als de voorspelling niet “gelukkig” is en juist wel moeten op eten bij een goede voorspelling. Ook wordt gezegd dat de voorspelling niet uit komt als je de boodschap hardop voorleest. Wil je het nog spannender doen, eet dan eerst het gehele koekje op en lees daarna pas de voorspelling.
Hoe zijn de Fortune Cookies ontstaan? Hierover bestaan verschillende versies. Eén ding is zeker, het is een typische Westerse uitvinding. Het woord “Fortune Cookies” bestaat niet eens in het Chinees, zelfs Chinezen duiden deze koekjes aan met hun Engelse benaming, omdat er geen Chinese term is voor dit fenomeen. Ook de Chinese wijsheden in de koekjes zijn doorgaans niet authentiek, maar verzonnen door westerlingen met een ruime fantasie.
De versie over het ontstaan van de Fortune Cookies die het meest gehoord wordt, is die van Makoto Hagiwara.
Hagiwara creëerde een koekje gebaseerd op een traditionele Japanse cracker waarin hij een reepje papier met een boodschap stopte. In eerste instantie waren deze boodschappen zogenaamde “thank you notes”. Hij liet zijn koekjes bakken door de Benkyodo Bakery en introduceerde zijn creatie in 1915 op de Panama-Pacific Exhibition in San Francisco. De Benkyodo Bakery behoorde tot de Benkyodo Company, één van de eerste businesses companies in Japantown, in San Francisco’s Geary Boulevard, opgericht door Suyeichi Okamura in 1906.
Toen de Benkyodo familie geïnterneerd werd tijdens W.O. II was het bedrijf genoodzaakt te sluiten. Na de oorlog werd het bedrijf heropend en in 1951 nam Suyeichi’s zoon, Hirofumi het succesvolle bedrijf over. In 1959 verhuisde het bedrijf naar Sutter and Buchanan Street in San Francisco, waar het tegenwoordig nog zit. In 1990 namen Ricky and Bobby, de twee zonen van Hirofumi, het bedrijf over van hun vader. Tot aan de dag van vandaag is de Benkyodo Bakery nog steeds één van de meest bekendste leveranciers van Fortune Cookies.
Na de 2e Wereld Oorlog werd het in Chinese restaurants in Amerika een gewoonte om na de maaltijd deze koekjes te serveren, die inmiddels de benaming “Fortune Cookies” hadden gekregen. In korte tijd werden deze Gelukskoekjes zeer populair.
Voor de 20e eeuw werden de Fortune Cookies allemaal met de hand gemaakt met behulp van chopsticks. Na de uitvinding van de Fortune-Cookies-machine die het deeg automatisch vouwt en er de papieren boodschap in stopt, veranderde het vervaardigen van deze Gelukskoekjes in een massa-productie. Tengevolge hiervan daalde de prijs drastisch en werden de koekjes in nog meer Chinese restaurants geserveerd en werden aldus nog bekender in Amerika en later ook in andere westerse landen.
Fortune Cookies van nu worden allang niet meer alleen in Chinese restaurants geserveerd na de maaltijd. De koekjes worden tegenwoordig bij allerlei gelegenheden gebruikt; bij ons eigenlijk weinig bekend, maar in Amerika des te meer. Denk hierbij aan huwelijken, geboortes, Valentine’s Day en customized promo Fortune Cookies voor bedrijven om op beurzen uit te delen aan bezoekers of extra mooi verpakt in luxe blikken als kado voor hun klanten. Ook zijn er vandaag de dag voor speciale gelegenheden zogenaamde Giant Fortune Cookies te krijgen.
Als je even op internet Googled kun je genoeg inspiratie op doen voor spreuken – zowel serieus als zeer komisch – voor het geval je zelf eens deze leuke Gelukskoekjes wilt maken.
Hieronder zie je een paar voorbeelden van “moderne” Fortune Cookies.