Selecteer een pagina
zondag 23 juni 2024

Falooda

Falooda is een populair, verfrissend drankje in Azië, met name in Noord India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka en Myanmar (Burma).
Falooda is een mix van melk, ijs, rozensiroop, Cellophane noodles (Chinese vermicelli) Cardamom, Sweet Basil seeds en fijngehakte pistachenootjes als decoratie. Sweet Basil seeds (takmaria of sabja) zijn de zaadjes van een Aziatische variant van de Basilicumplant. De zaadjes worden voor gebruik eerst enige tijd geweekt in water en worden dan gelatine-achtig.
In de Ayurvedische geneeskunde wordt er bij koorts verwezen naar de eigenschap van Basil seeds dat het de lichaamstemperatuur laat dalen.
Basil seeds: links gedroogde, rechts geweekte
Er bestaan veel variaties op Falooda. De meest bekende is die met rozensiroop, daar naast kent men nog Falooda met kesar (saffraan), met mango, met chocolade en
met vijgen.
Een bijzondere variant is het dessert “Kulfi Falooda”, waar Falooda en Kulfi (Indiaas ijs) worden geserveerd samen met een stroop.

Falooda komt van oorsprong uit het vroegere Perzië. Falooda is verwant met het Thaise drankje Nam Manglak en met de Koerdische versie van Falooda, alleen heeft die veel dikkere vermicelli.
Falooda wordt ook Faluda, Faloodeh of Faludeh genoemd.