Selecteer een pagina
zaterdag 13 april 2024

Chrysanthemum Tea

Chrysanthemum Tea is een heel bekend drankje in Azië, vooral in China en Japan. In China is Chrysanthemum Tea één van de meest populaire kruidenthees. De thee heeft als basis een afkooksel van de bloemen van de Chrysanthemum morifolium of de Chrysanthemum indicum. Verschillende rassen van de chrysant, variërend van wit tot lichtgeel of helder geel van kleur, worden gebruikt voor de thee. Met name de witte bloemsoort is heel geliefd. Meestal wordt de thee bereid uit gedroogde bloemen.

Chrysanthemum Tea wordt zowel koud als warm gedronken. In de warme zomermaanden is koude Chrysanthemum Tea heel populair. Een geliefde traditionele bereiding voor de koude versie is een thee getrokken van gedroogde Chrysanthemum bloemen, gan zao oftewel liquorice (zoethoutwortel) en gekookt water. Als de thee afgekoeld is rock sugar (kandijsuiker) toevoegen en eventueel nog ijsklontjes.

Ingrediënten voor koude Chrysanthemum Tea
v.l.n.r. Witte gedroogde Chrysanthemum, zoethoutwortel en rock sugar
Aan zowel de Chrysanthemum bloemen als aan de zoethoutwortel worden medicinale krachten toegewezen. Zo zou Chrysanthemum detoxinerend werken, helpen tegen de griep en de lichaamstemperatuur kunnen reduceren. Terwijl zoethoutwortel helpt tegen ontstekingen, infecties en allergieën, een anti-hoestmiddel is, de spijsvertering bevordert en menstruatiepijnen verlicht.
De chrysant staat in Japan symbool voor een lang leven. Zowel in China als in Japan is men al eeuwenlang bekend met de heilzame werking van deze plantensoort. In het oude China werd de Chrysanthemum zorgvuldig gecultiveerd door de Chinese adel.

In Azië is Chrysanthemum Tea ook gewoon kant en klaar te verkrijgen in flesjes of blikjes, meestal gezoet met suikerriet.

Chrysanthemum Tea kant en klaar in flesjes.
Links het merk Pokka (Japan) en rechts het merk Yeo’s (Singapore)