Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Chai (Masala Chai)

Chai of Masala Chai is een pittige Indiase kruidenthee. Chai is het Indiase woord voor thee (komt van het Chinese woord Cha) en Masala duidt op een mengsel van specerijen. In Engels-sprekende landen is Masala Chai synoniem aan Chai.

Chai wordt bereid met sterke zwarte thee (Black Tea), melk, suiker of honing en velerlei kruiden zoals kaneel, cardamon, gember, nootmuskaat, steranijs, vanille, zwarte peper en al naar gelang de streek in India andere specerijen. Er bestaan vele verschillende varianten; er is geen vast recept of vaste bereidingswijze voor Masala Chai.
De meest gebruikte theesoort voor Chai is een sterke zwarte thee, zoals Assam, zodat de vele specerijen de thee niet zullen overheersen. Assam is een zwarte theesoort vernoemd naar de streek in India waar het verbouwd wordt namelijk de staat Assam, een staat in het Noordoosten van India.

Assam Black Tea
Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. Thee heeft continu een belangrijke rol gespeeld in bijna alle culturen en gewoonten over de gehele wereld. Wellicht haast overbodig om te zeggen dat thee het meest prominente drankje is in India. India is niet alleen de grootste gebruiker van thee, maar ook de grootste producent en exporteur van thee.
Chai is in India wat koffie is in de rest van de wereld. Chai is in India een alles overheersend fenomeen en tevens een sociaal gebeuren. Een Indiër heeft gemiddeld 4 Chai drinkmomenten per dag. Je kunt Chai dan ook werkelijk overal verkrijgen in India, je struikelt bijna over de vele Chai-wallahs (Chai verkopers), ongeacht het seizoen.
Eén van de vele Chai-wallahs in de straten van India