Selecteer een pagina
dinsdag 08 oktober 2024

Cardamom

Cardamom behoort tot één van `s werelds oudste specerijen, maar Cardamom is ook één van de duurste specerijen ter wereld. Het staat op de derde plaats na saffraan en vanille.
De plant waar de Cardamom vandaan komt – Elettaria cardamomum – is familie van de gember en is een meerjarig, rietachtig kruid dat tot 4 meter hoog kan worden. Cardamom is de gedroogde zaaddoos van deze plant. De plant gedijt in vochtige berggebieden op 750 tot 1.500 meter hoogte. Cardamom komt oorspronkelijk uit India, waar het in het wild voorkomt in de Ghat Mountains aan de Malabar Coast in Kerala, een deelstaat in het uiterste zuidwesten van India. Dit gebied staat bekend als “the Cardamom Hills“.

Het hoofdgebied van de teelt is nog steeds in India, maar daarnaast worden variëteiten op grote schaal commercieel gecultiveerd in o.a. Sri Lanka, Laos, Maleisië, Indonesië, Guatemala en El Salvador.
Cardamom uit India wordt nog altijd beschouwd als de beste kwaliteit en wordt op de internationale markt aangeboden in verschillende gradaties:

  • Alleppey Green Superior (AGS) – lengte 5 mm
  • Alleppey Green Bold (AGB) – lengte 6 mm
  • Alleppey Green Extra Bold (AGEB) – lengte 7 mm

De gradaties zijn vernoemd naar Alleppey (Alappuzha), een stad met één van de meest exotische binnenwateren in Kerala. Alleppey wordt ook “het Venetië van het Oosten” genoemd te danken aan het uitgebreide kanalennetwerk.

Groene en zwarte Cardamom
Er zijn twee soorten Cardamom, de groene en de zwarte Cardamom. De groene peulen zijn kleiner dan de zwarte. Cardamom heeft een sterke, unieke smaak, met een intens aromatische geur. De smaak is verrassend mild, warm, bitter en tegelijkertijd met de neiging naar zoet. Cardamom wordt vaak in zijn geheel gebruikt, dus met peul en al. De Cardamompeulen bevatten elk ongeveer 15 donkerbruine of zwarte zaadjes. Voor Cardamompoeder worden deze zaadjes gemalen.
De zwarte Cardamom wordt meestal beschreven als een inferieure vervanger van de groene Cardamom, maar dit mag sterk in twijfel getrokken worden aangezien elk soort ieder zijn eigen specifieke toepassing heeft. Groene Cardamom met haar iets subtielere smaak wordt meestal gebruikt voor zoete gerechten zoals desserts, drankjes, snoepjes en deegwaren, terwijl de zwarte Cardamom met haar robuustere smaak doorgaans gebruikt wordt voor meer kruidige recepten zoals curry’s, Garam Masala (pittige mix van kruiden) en gekruide koffie en thee dranken. Maar desondanks wordt de groene Cardamom toch vaak de “true Cardamom” genoemd.
Zwarte Cardamom in een Garam Masala (mix van kruiden)
Cardamom is een zeer geliefde specerij in India en andere landen in Zuidoost Azië en het Middenoosten. Maar ook in Europa – vooral Engeland, de Scandinavische landen en Duitsland – wordt Cardamom wel in koek, worst en likeur verwerkt. Cardamom is toepasbaar in zowel zoete als hartige gerechten.
De bijnaam voor Cardamom is “the Queen of Spices”. Wie de bijzondere en unieke smaak en geur kent van deze specerij begrijpt hoe Cardamom aan haar mooie bijnaam komt. De vraag naar dit product is al van oudsher altijd zeer groot geweest. De productie daarentegen is relatief duur, omdat de Cardamompeulen stuk voor stuk met de hand worden geplukt net voordat de vruchtjes volledig rijp zijn. Rijpe peulvruchtjes heeft men liever niet, omdat die kunnen open barsten tijdens het drogen. Cardamom bewaart haar aroma het beste als dichte peulvrucht, welke vlak voor het gebruik naar believen opengemaakt kan worden.
De Cardamomplant begint vrucht te dragen 2 jaar nadat het uitgezet is. Het oogsten gebeurt in de maanden augustus t/m maart, waarbij de maanden oktober, november en december de topmaanden zijn. Cardamom is een zeer gewild product terwijl de productie ervan zeer arbeidsintensief is. Om die reden is Cardamom ook zo duur. Bij de oogst wordt meteen al het onderscheid gemaakt in kwaliteit. De donkergroene vrucht is de eerste kwaliteit. Deze wordt voor vrijwel 100% voor grof geld opgekocht door rijke Arabieren als additief voor hun geliefde kruidige koffie “Gahwa” (of Arabian coffee), een zeer sterke Cardamom koffie.
Cardamom bloem en vruchtjes die nog net niet volledig rijp zijn
De Indiërs en Chinezen zijn al meer dan 3000 jaar bekend met het gebruik van Cardamom. In de kruidengeneeskunde wordt Cardamom gebruikt als afrodisiacum, om de spijsvertering te reguleren, de eetlust te bevorderen, bij flatulentie en kolieken. Het is stimulerend en opwekkend, vooral op de longen en de nieren.
Ook bezit Cardamom ontstekingsremmende, pijnstillende en hartversterkende eigenschappen. Het verlicht krampen en is slijmoplossend. Het neutraliseert cafeïne en slijmvormende voedingsmiddelen, bijvoorbeeld zuivelproducten. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het gebruikt bij bronchiale klachten en spijsverteringsstoornissen.
Cardamom kwam langs de karavaanroutes tot in Europa. In het oude Griekenland en Rome gebruikte men haar ook al in parfum.
Cardamom wordt ook gebruikt in likeur, tandpasta en kauwgom. Ook geeft deze specerij zepen en cosmetica-producten een oriëntaals tintje.
Cardamom essentiële olie wordt in de aromatherapie vaak gebruikt.

Behalve de lieflijke bijnaam “the Queen of Spices” zijn er nog tal van andere benamingen voor Cardamom: Cardamon, Cardamomo, Cardemom, Cardemon, Kardamom, Kardamon, Kardemom, Kardemon, Kardemomme, Ailchino jhar, Alaichi, Alechi, Aleyekkay, Chhoti elaichi, Chhoto elach, Choti elaichi, Choto elach, Elaichi, Elathari, Ellakkai, Ellakkaya, Ellakkayi, Ellakki, Hirvi welchi, Ilaichi, Illachi, Lachee, Lil alchi, Sukumel, Velachi, Velchi, Veldola, Yal en Yelakkai.

The Cardamom Hills in de deelstaat Kerala, India