Selecteer een pagina
donderdag 18 juli 2024

Bajigur

Bajigur is een zoete, traditionele drank, typisch voor West-Java. Het is een warme drank uitstekend geschikt voor koude regenachtige dagen in steden in bergachtig gebied zoals Bandung en Bogor (ook bekend als Kota Hujan, de Regenstad). In een stad als Jakarta waar het alleen ’s nacht afkoelt, kun je dit drankje het beste ’s avonds drinken.
Bajigur is een mix van santen (kokosmelk), koffie, palmsuiker, een stukje djahe (gember) en Kolang Kaling. Vaak wordt er ook nog pandanblad en vanille essence aan toegevoegd.
Bajigur wordt ook wel Wedang Bajigur of Cocopucino (Bajigur) genoemd.
Tegenwoordig is Bajigur ook kant en klaar te koop; je hoeft de poedermix dan alleen nog aan te lengen met heet water.
Bajigur kant en klaar
Bajigur wordt meestal verkocht langs de kant van de weg in stalletjes of door een Tukang Bajigur (straatventer) die een pikulan heeft met een anglo (vuurhaard) met hete kolen waar hij de Bajigur op klaar maakt. Een pikulan (letterlijk draagstok, juk) is een draagbalk – meestal van bamboe – die over de schouders gedragen wordt en waaraan het uiteinde manden o.i.d. hangen waarin de koopwaar zit en het benodigde kookgerei. Het draagt gemakkelijker en je hebt de handen vrij. Deze manier van “ballast” vervoeren, is al eeuwen een vertrouwd straatbeeld in Indonesië. Pikulans worden weleens “compact walking restaurants with cooking equipment” genoemd. De Tukang Bajigur heeft aan de ene kant meestal zijn Bajigur spulletjes en aan de andere kant een paar snacks die goed samen gaan met de warme Bajigur.

Bajigur is oorspronkelijk Sundanees. Waar komt de naam Sundanees vandaan? De Sundanezen danken hun naam aan de witte as die het land na een vulkaanuitbarsting vruchtbaar maakt. Het woord “Sunda” komt uit het Sanskriet en betekent “wit”. In West-Java, het gebied van de Sundanezen, liggen veel aktieve vulkanen, waarvan de Krakatau – de beruchtste vulkaan van Indonesië – het meest bekend is.

Hieronder een foto van een Tukang Bajigur met zijn pikulan. De Tukang Bajigur is rechts op de foto nog net zichtbaar. Achter de pikulan zie je een toerist, genietend van een heerlijk glas Bajigur. Aan de ene kant van de pikulan zie je een Bajigur-tank met daaronder een anglo met hete kolen en aan de andere kant zijn gebakjes, koekjes en andere lekkernijen.

Tukang Bajigur met zijn pikulan