Selecteer een pagina
Friday 16 November 2018
Home » Rasam Podi

Rasam Podi

Rasam Podi is één van de meest populaire masala’s (kruidenmengsels) in India, met name Zuid-India.
Rasam betekent letterlijk “essence” en podi betekent “poeder”. Rasam Podi is een uitgebalanceerde combinatie van zoet, zuur en pittig. Het mengsel van ingrediënten wordt veel als basis gebruikt in de talrijke verschillende soorten Rasams die de Indiase keuken kent.
Rasam is een traditioneel gerecht dat wordt gegeten in combinatie met rijst, maar ook losstaand als een soort soep. Voorbeelden van bekende Rasams afhankelijk van de gebruikte ingrediënten zijn: Tomato Rasam, Lemon Rasam, Miriyalu/Milagu (Pepper) Rasam, Neem leaf Rasam, Ginger Rasam, Garlic Rasam, Pineapple Rasam, Kandathippili Rasam, enz.

Rasam Podi kun je kant en klaar kopen, maar veel mensen geven de voorkeur aan eigengemaakte verse Rasam Podi. Deze masala kent heel veel variaties, de meest gebruikte kruiden zijn:

  • Toor Dal (gele linzen)
  • Gedroogde rode chilipepers
  • Jeera (komijn zaadjes)
  • Dhania (koriander zaadjes)
  • Methi (Fenegriek zaadjes)
  • Miriyalu (Zwarte peperkorrels)
  • Haldi (Kurkuma)
  • Gedroogde kerrieblaadjes
  • Hing (Duivelsdrek of Asafetida)

Alle ingrediënten, behalve de rode pepertjes, worden droog heel even geroosterd tot het aroma vrij komt. Daarna worden alle kruiden fijn gemalen. Als het volledig afgekoeld is kan deze masala in een luchtdichte pot maanden bewaard blijven.

Andere benamingen voor Rasam Podi zijn o.a.: Rasam Masala, Rasam Pudi, Rasam Powder, Mensina Pudi of Sarina Pudi.

Tomato Rasam