Selecteer een pagina
Friday 16 November 2018
Home » Putu Piring

Putu Piring

Putu Piring is een zoete snack, een gestoomde kokoscake gemaakt van rijstemeel met een vulling van Gula Melaka (donkerbruine palmsuiker).
Putu Piring is de Maleise versie van de Chinese Kueh Tutu. De Kueh Tutu is iets kleiner en heeft een pindavulling.
Oorspronkelijk zou Putu Piring afkomstig zijn uit India. Deze lekkernij is populair in India, Sri Lanka, Maleisië, Indonesië en Singapore.

Putu Piring is het lekkerst als het nog warm is en de vulling eruit druipt

Putu Piring wordt gestoomd in speciale kleine konische, metalen stomers. Onder het metalen dekseltje wordt een klein lapje katoen gelegd, wat het vocht van het stomen absorbeert, zodat de Putu Piring “droog” blijft tijdens het stomen. Ze worden gestoomd met een Pandan blad (Pandanus amaryllifolius) dat een heerlijk aroma geeft. Na het stomen hebben de kleine cakes een fragiele, donsachtige textuur. Ze worden daarna ruimschoots bestrooid met verse klapper en zijn het lekkerst om te eten als ze nog warm zijn.
Het geheim van een goede Putu Piring berust op een juiste verhouding tussen het meel en de palmsuiker.

Javaanse Putu Piring verkoopster met een speciale Putu Piring-stomer