Selecteer een pagina
Friday 16 November 2018
Home » Kentjoer

Kentjoer

Kentjoer is – net als Laos – verwant aan de gemberplant. Kentjoer is de dikke wortelstok van één van de vele soorten tropische Galanga planten namelijk de Kaempferia Galanga L.
Kentjoer wordt gebruikt als smaakmaker. Het heeft een duidelijk herkenbare, doordringende en snel overheersende smaak. Kentjoer heeft daarnaast ook nog een behoorlijke nasmaak en het is daarom aan te raden om er spaarzaam gebruik van te maken. Kentjoer is uniek van smaak en niet door een ander kruid te vervangen.

De Naam vam de plant Kaempferia Galanga L. is vernoemd naar haar ontdekker de botanist Engelbert Kaempfer (1651–1716).

Gebruik:

  • Verse Kentjoer: Wassen (en desgewenst schillen), vervolgens raspen of in plakjes snijden.
  • Gedroogde Kentjoer: Overgieten met kokend water en 30 minuten laten weken voor gebruik (is in stoofgerechten niet nodig).
  • Kentjoer poeder: ½ – 1 theelepel poeder = 2½ centimeter wortel.

Kentjoer is een “vernederlandste” naam, die afgeleid is van de Indonesische naam Kencur. Een echte Nederlandse naam – voor zowel de plant, als de wortel er van – is er niet.
Andere benamingen voor Kentjoer zijn: Chinese ginger, finger root, Cekur of Cekuh (Maleisië), Pro hom (Thailand), Kenchoru (Japan) en Shan nai (Chinees_Mandarin) en Sand ginger (Engeland).

Kentjoer is de wortelstok van de Kaempferia Galanga L.