Selecteer een pagina
Friday 16 November 2018
Home » Es Teler

Es Teler

Es Teler is een traditioneel dessert van Indonesië bestaande uit geschaafd ijs, kokosmelk en diverse tropische vruchten. Es is het Indonesische woord voor ijs, maar wordt ook gebruikt als benaming voor koude drankjes. Es Teler wordt als zoete snack of als dessert na de maaltijd gegeten. Es Teler behoort tezamen met Es Kacang en Es Tjendol tot de populairste nagerechten in Indonesië.

Voor de bereiding van Es Teler worden de vruchten in stukjes gesneden en vermengd met reepjes kelapa muda (jonge kokosnoot), Kolang Kaling, santen (kokosmelk) en geschaafd ijs. Kolang Kaling (Attap seed) is een confituur bereid van de gezuiverde pitten van de arenpalm (suikerpalm), die in Azië vaak in koele dranken en desserts gebruikt wordt. Kolang Kaling is zoet en gelatineus.
Veel gebruikte vruchten voor Es Teler zijn avocado, nangka (jackfruit) en mango. Aan Es Teler wordt vaak ook nog gecondenseerde, zoete melk en/of siroop toegevoegd.