Selecteer een pagina
Friday 16 November 2018
Home » Dal

Dal

In India wordt de term Dal gebruikt voor gesplitte erwten, bonen en linzen. Erwten zijn in feite de zaadjes die in een peulvrucht zitten. De term Dal wijst er op dat het schilletje (eigenlijk de zaadhuid) is verwijderd en daarna gesplit. Het voordeel hiervan is dat de kooktijd hierdoor aanzienlijk verkort wordt en het resultaat zachter en romiger is. Met Dal worden veel traditionele gerechten bereid. Dal met rijst is het nationale gerecht in India.

Peulvruchten behoren tot de meest eiwitrijke voedingsmiddelen. Door hun hoge voedingswaarde vormen ze een uitermate goede basis voor een gezonde en smakelijke maaltijd en tevens een perfect vegetarisch gerecht. Erwten zijn rijk aan proteïnen en koolhydraten en hebben een laag vetgehalte. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine A, C en B9. Ze leveren veel ijzer en thiamine (vitamine B1). Deze vitamine is essentieel voor onze energie-productie, zenuwstelsel en koolhydraten-metabolisme.

Er zijn verschillende soorten Dal, zoals bijvoorbeeld:

  • Chana Dal of Gram Dal (kekererwten of kikkererwten)
  • Chowli Dal (zwarte-ogen bonen, Black-Eyed Peas)
  • Masoor Dal (rode linzen)
  • Toor Dal of Arhar Dal (gele linzen)
  • Urad Dal of Kali Dal (gepelde zwarte mungbonen of witte linzen)
  • Moong Dal (ongepelde mung bonen)
  • Rajma Dal (kidney bonen)
  • Matar Dal (spliterwten)
  • Lal Chori Dal (rode Adzuki bonen)

Dal wordt ook geschreven als: Dhal, Dhaal, Dhall, Dahl of Daal.

Dal met rijst is het nationale gerecht in India